ارتباط یک ژن خاص با بیماری آلزایمر و دیابت نوع 2

محققین دانشگاه پزشکی Mount Sinai مشخص نمودند که چگونه یک ژن و پروتئین آن که سبب بروز دیابت نوع 2 می گردد، سبب مرگ  سلولها در مغز و ایجاد بیماری آلزایمر نیز می شود.

ژنی بنام SorCS1 تولید آمیلوئید بتا (Abeta) درمغز را کنترل می کند و نقش کلیدی در ایجاد بیماری آلزایمر را به عهده دارد. محققین قبلاً ارتباط SorCS1 را با بیماری آلزایمر شناسایی نموده بودند و همچنین مشخص کردند که این مولکولها درچه محلی از سلول قرار دارند، اما مکانیسم کار این پروتئین را نمی دانستند.

داده های تحقیق اخیر در 18 ژولای در کنفرانس بین المللی آلزایمر در پاریس ارایه گردید.

پرفسور Gandy از مرکز تحقیقات آلزایمر دانشگاه Mount Sinai و گروه تحقیقاتی اش الگوهای ترافیکی مواد مختلف را در سلول برای پیش ساز پروتئین آمیلوئید APP که سبب ساخته شدن Abeta می شود را مشخص کردند. آنها همچنین چگونگی تبدیل APP به سم و کشته شدن سلولهای عصبی را توضیح دادند. پرفسور Gandy با تغییر دوز ژن دیابت (SorCS1) به ارزیابی تأثیرات آن بر طرح تردد مولکول در سلول و حرکت APP در اطراف سلول و تبدیل به Abeta پرداخت. در آزمایشات دیگر آنها با ایجاد تغییرات کوچکی در ژنهای SorCS1 مجدداً به بررسی تغییرات شدید در تردد APP در سلول پرداختند.

این یافته ها نشان داد که کنترل SorCS1 در کنترل حرکت APP داخل سلول بین مناطقی که Abeta ساخته می شود و منطقه ای که Abeta به راحتی در آن مناطق سنتز نمی شود، نقش دارد. به همین دلیل افرادی که ژن SorCS1 در آنها دچار نقص است بیشتر به آلزایمر مبتلا می شوند، زیرا APP مدت زمان بیشتری در ناحیه ای از سلول قرار دارد که شکسته شده و به ماده ی سمی Abeta تبدیل می شود.

به گفته ی دکتر Gandy: مهمترین بخش تحقیق اخیر این است که ما در مورد درمان بیماری دیابت نوع 2 و آلزایمر به ایده های جدیدی دست یافتیم. ما حدس می زنیم که SorCS1 در کنترل چگونگی حرکت رسپتور انسولین در سلول نیز نقش دارد، اما هنوز نتوانسته ایم این موضوع را ثابت کنیم . از آن جایی که هر دو بیماری به حد اپیدمیک رسیده اند، کشف اخیر ما را یک قدم به کشف درمان جدید و موثرتر نزدیک می کند.

منبع : www.sciencedaily.com